2011. január 24., hétfő

Délegyháza a demokrácia elötti társadalmak szintjén


Kerestem bizonyos szerzők munkái és a délegyházi gyakorlat között valamiféle összefüggést, háttér magyarázatot, mert azt azért, enyhén szólva naivitásnak tartanám, ha Délegyházán nem csak gyakorlat teremne, hanem annak ideológiája és persze, ideológusai is saját hatalmuk elfogadtatására.
Nem volt nehéz találnom.
Leemeltem a polcról Kende Péter fordításában Pierre Manent: Politikai filozófia felnőtteknek című kötetét, amely Budapesten, 2003-ban jelent meg az Osiris Kiadó gondozásában.  
Íme:
" … a demokrácia előtti társadalmakban a hangsúly drámaian és olykor megszállottan, a társadalmi egységen van, az egyetértésen. E társadalmak folyton-folyvást azon vannak, hogy egységüket megjelenítsék, hogy színre vigyék ennek az egységnek a látszatát.
 Minden, ami szétválaszt, vagy azzal fenyeget, minden, ami megoszt, vagy azzal fenyeget, leküzdés, elfojtás vagy hallgatás tárgyát képezi.
 Egyetlen megosztás, illetve szétválasztás van, amit a demokrácia előtti társadalom elismer, sőt hangosan hirdet, ez pedig azoknak a megkülönböztetése, akik parancsolnak, illetve akik engedelmeskednek, a kormányzók és a kormányzottak közötti különbségtétel. "
 
Helyben vagyunk.