2011. április 28., csütörtök

Kitekintve Délegyháza - Mutyifalváról…

Ahol, ahogy Magyarországon, tombol a változatlanság…
"Aki még nem fél, annak virgácsot tesznek az ablakába.
Művészeket rágalmaznak a Fidesz-közeli sajtóban, tudományos intézeteket zárnak be, vagy párthívekkel elfoglalják őket"
Sajnos van aktualitása annak, hogy folyamatosan közzé adjam blogomon azokat a hétköznapi jellemzőket, amelyek megemlítése – a jelenlegi Magyarországon - a közel sem független bíróságok és bírák munkásságának eredményeként ítélet tárgyát képezik.
Mert bizony, lesújtó kritikát közölt Orbánról és az alaptörvényről a Die Welt 2011. április 26 –án.
 És még bárkiben felvetődik, a kérdés, mit is jelentene
Délegyháza - Mutyifalvának,
ha akár egy percig is az Orbán Viktor féle Hancsics György vezette,
egyszer már csúfos kudarcot szenvedett,
helyi FIDESZ kerülne hatalomra?
Aki érti, érti, aki nem érti, nem érti,
milyen áthallása van a Délegyháza – Mutyifalva életére mindaz,
ami megjelenik bárhol is Magyarországról,
a magyar hétköznapokról…
Törvény általi ideológia, fasizmus a mindennapokban: hogyan veszélyezteti az új magyar alkotmány a demokráciát - Bepillantás a tomboló változatlanság országába - áll Paul Jandl "A Fidesz mindenek felett" című írásának alcímében.

"Legalább egy közös van a magyar utakon köhögő, jóval a(z 1989-90-es) fordulat előtt gyártott kocsikban és Orbán Viktor kormányfő elegáns magánautójában: a Nagy-Magyarországot ábrázoló matrica díszeleg a farukon. Lehet, hogy a múlt dicső volt, de a jelen olyan kopott, hogy az egykori szépség hatalmi jelvényeivel kell megszépíteni" - 
írja a bevezetőben a berlini újság, mielőtt rátér a múlt héten elfogadott új alaptörvényre.

A preambulum "történeti lomtár és veszélyes fenyegetés egyben" - állapítja meg. Az új alkotmánnyal "állampolgári kötelezettség lett a nemzeti büszkeség, a kereszténység és a család", az alaptörvény rögzíti "az állami ideológiát, egyszersmind az ideológusokat is" - írja a szerző, majd kifejti: az "Orbánhoz hű tagokból" álló Költségvetési Tanács bármikor feloszlathatja a parlamentet, "ha csak a gyanúja is fennáll annak, hogy a büdzsé nem felel meg az új alkotmányos normáknak". Ez azokra a kormányokra is vonatkozik, amelyekben a Fidesznek nem lesz többsége - fűzi hozzá.
Az alkotmánybírákat lecserélték, a média szigorú sajtótörvény hatálya alá került, amelynek betartása fölött Fidesz-cenzorok őrködnek; "a társadalom mélyére hatoló változtatások sokak számára a legrosszabb félelmeken is túltesznek"  
- írja a konzervatív német lap.
A Fidesz személyi tisztogatást hajtott végre a kutatóintézeteknél is, hamarosan Ungváry Krisztián történész munkahelye is megszűnik az 56-os Intézetben; a kutatóintézetet bezárják, "ahogy tették ezt eddig 39 másik alapítvánnyal" - írja a Die Welt, amely a cikkben többször idézi a történészt.
"Magyarország újraideologizálása nyomán élénk a sürgés-forgás a politikai jobbszélen. A Fidesz-médiában a Waffen SS dicsőítésétől a szokásos antiszemitizmusig minden megtalálható, amit a jobboldali radikális politikai konkurencia kíván"
 - írja a jobboldali újság. "A 17 százalékos Jobbik maga előtt hajtja a Fideszt, és aligha kell attól tartania, hogy rendre utasítják" - állapítja meg Jandl. "Északkelet-Magyarországon a cigánytelepeken megjelentek a Jobbik félkatonai alakulatai, és a fasiszta nyilaskeresztesek egyenruhájában félelmet gerjesztenek" - írja a Die Welt.
Magyarországon "tomboló változatlanság"
van, 
"amely a múlt bonyodalmaiból és a jövő hiányából adódik"
- írja a szerző.
"Marad a rezignáltság vagy a félelem" 
- fűzi hozzá, majd leír egy esetet, amely két hete történt a budapesti könyvhéten. Egy újságírónő egy pódiumbeszélgetésen megkérdezte Per Olof Enquist svéd írót, a fesztivál díszvendégét, mi a véleménye a magyarországi helyzetről, mire "a szervezők súlyosan megfenyegették". 
"Aki még nem fél, annak virgácsot tesznek az ablakába. 
Művészeket rágalmaznak a Fidesz-közeli sajtóban, 
tudományos intézeteket zárnak be, 
vagy párthívekkel elfoglalják őket" - 
írja a német napilap.
A több szakaszban levezényelt kampány civilekkel szembeni karaktergyilkosság, amilyen az elmúlt húsz évben elképzelhetetlen volt" - idézi a cikk Radnóti Sándor filozófust, aki - mint a szerző megjegyzi - maga is érintett abban az ügyben, amelyben "nemszeretem filozófusok ellen indítottak háborút". A német lap leírja, hat jeles gondolkodót vádolnak azzal, hogy visszaéltek kutatási pénzekkel, köztük a 82 éves Heller Ágnest, a kormány bírálóját, aki a hadjárat megindulása óta érzi az emberek gyűlöletét, a "liberálisok" elleni gyűlöletet, amely kifejezés Magyarországon még mindig a "zsidók" kódolt elnevezése.
"A történelem labirintusából éppen egy olyan, a történelemre vak cinikus akarja kivezetni a magyarokat, mint Orbán Viktor; azt hihetnénk, hogy ez egy tragédia" - írja a szerző. Esterházy Péter azonban - akinek még a szépapja sem beszélne úgy, ahogy az új alkotmány, "a magyar történeti-revizionista próza e darabja" hangzik - komédiát emleget egy interjúban. "Ebben a komédiában talán visszakapom a kastélyaimat" - zárja cikkét az írót idézve a Die Welt című berlini konzervatív napilap.